Vrangbækgård Vin

Dansk vin. Er det overhovedet realistisk? Og kan det laves på så højt et niveau, at det overhovedet er interessant? Ja, det allervigtigste udgangspunkt er, at man skal kunne dyrke nogle sunde og modne druer. Derfor skal man vælge de rigtige druesorter, pleje dem omhyggeligt, – og endelig have styr på tingene i vineriet.

“Det er svært at lave god vin af dårlige druer, men det er let at lave dårlig vin af gode druer.”

I 2011 blev de første to rækker vin plantet på en sydvendt skråning tæt på gården som et familie-hobby-projekt. Året efter blev yderligere et par rækker tilføjet, og gradvist er marken således vokset, indtil den nu er så stor, at udbyttet overstiger, hvad vi selv kan klare at drikke. Derfor tog vi i 2021 springet fra hobbyavlere til erhvervsavlere, så vi nu også kan sælge det vin, vi producerer.
Undervejs er enkelte druesorter blevet revet op og erstattet af andre, således at marken nu indeholder de sorter, vi har størst tiltro til.

Solaris

De grønne druer

– til vores hvide bordvine og mousserende vine

Vi har flest af de grønne druer, og den vigtigste sort er ’Solaris’, som i duft og smagsprofil kan minde om ’Souvignon blanc’, men som – med sikker modning og høje koncentrationer af både sukker og en forfriskende syre – giver kraftfulde, fyldige aromatiske vine.

Desuden dyrker vi ’Johanitter’, der under danske forhold, er en meget sent modnende sort, som udpræget er anvendelig til mousserende vine. Det samme gælder ’Villaris’, som dog også i de gode år går med i bordvins-blend med ’Solaris’.

Endelig er ’Muscaris’ en aromatisk sort af muscat typen, som bidrager med aromatisk kompleksitet til både hvid og rosé vine. Senest har vi på forsøgsplan plantet ’Souvignier gris’ og ’Hibernal’.
‘Souvignier Gris’ modner sent i Danmark og anvendes derfor primært til mousserende vin. Klaserne er fyldige og smukt røde. Profilen minder om ‘Pinot Gris’.
‘Hibernal’ er en nyere sort udviklet ved universitetet i Geisenheim. Den modner sent i Danmark, men opnår alligevel en aromatisk profil. Vi havde vores første høst af sorten i 2022, og den vil indgå i de mousserende vine i den nye årgang.

Af alle disse druesorter laves ca. lige meget bordvin og mousserende vin.

Souvignier Gris og Bolero druer
‘Souvignier Gris’ og ‘Bolero’ i et grundstamme-forsøg vi deltager i sammen med Pometet og universitetet i Geisenheim

De blå druer

– til de røde vine fra mousserende rosé til hedvin.

De blå druer domineres mængdemæssigt af ’Bolero’, som giver et stort udbytte velegnet til specielt mousserende rosevine. Med passende udbyttekontrol og opdelt høst kan ’Bolero’ også udvikle en sen høstet andel af mere modne druer. Disse kan indgå i blends til både rosé- og rødvine. Her blendes den med sorten ’Triomphe d’Alsace’.

’Triomphe d’Alsace’ er en ca. 100 år gammel fransk/tysk hybrid med en stærk resistens mod sygdomme. Den modner godt i Danmark. Klaser og bær er relativt små, hvilket resulterer i rødvine med en god kompleksitet. Denne sort er hovedsorten i vores rødvine, som dog kun fremstilles i de bedste år, og derudover er den grundlaget for vores hedvin.

Triumph d'Alsace druer
‘Triumph dÁlsace’

I de år, hvor der ikke fremstilles rødvin, indgår alle blå druer i rosévinene, som derved får særlig god kvalitet i disse ellers mindre gode år. En del af rosévinen er desuden fadgæret, hvorved den får endnu mere kompleksitet.

Endelig fremstiller vi også en hedvin. Når druerne har gæret i ca. 3 dage hæves den delvist gærede vin ud, som straks forstærkes med alkohol til ca. 20% vol., hvorved gæringen standses, og resten af frugtsukkeret i vinen derfor bevares.
Efter gæringen kommes hedvinen på et specialfremstillet ombygget portvinsfad på 67 liter. Modningen sker hurtigere på små fade så efter et par år opnås en udvikling af vinen svarende til 8-10 års lagring på normale store portvinsfade.

Vinmarkens beliggenhed

Høje løvvægge med stor rækkeafstand for at undgå påvirkning af skygger så der opnås maximalt udbytte af sollyset.
Stor rækkeafstand af hensyn til skygger

Vores vinmark ligger på en sydvendt skråning tæt på kysten ved Lundeborg på Fyn, og ved hjælp af omhyggelig beskæring og meget høje løvvægge med stor rækkeafstand (for at undgå skygge) opnås maximalt udbytte af solens stråler.

Dette gør, at marken er i stand til at levere meget flotte og modne druer næsten hvert eneste år. Derfor har vi ikke brug for at manipulere vinen i vineriet med ekstra sukkertilsætning eller reduktion af syre. Det resulterer i naturligt balancerede og velsmagende vine.

Økologisk dyrkning af robuste sorter

Vi dyrker en vifte af robuste druesorter, som med en kort udviklingstid fra knopskydning til modning og høst egner sig til dyrkning i det kølige danske klima. De er resultatet af tyske forædleres vedholdende krydsningsarbejde igennem mere end 100 år. (PIWI = pilzwiederwiderstandsfähige rebsorten.)
Listen af druer, der med mere eller mindre held kan modnes i Danmark, er vi nu ved at “tage et trin op” med udvikling af en række nye druesorter. Se siden “Udvikling af nye sorter til ‘cold climate‘.

Den europæiske drue Vitis vinifera er blevet krydset med vilde Vitis-arter fra især Nord Amerika, hvorved de har opnået en stor robusthed (modstandsdygtighed imod sygdomme). Den komplekse genetiske baggrund gør dem særligt velegnede til økologisk dyrkning med minimal anvendelse af sprøjtemidler.

Forebyggende sprøjtning med bagepulver

Der udføres 2-3 forebyggende sprøjtninger med sprøjtesvovl og natron (bagepulver) per sæson. I tørre somre, som de seneste par år, kan sprøjtninger godt undværes, men bør alligevel gennemføres for ikke at udpine planternes naturlige resistens.
Marken gødes med økologisk gødning i tørret pilleform.

Der anvendes ingen ukrudts-bekæmpelsesmidler, da planterne er plantet i en lille jordvold dækket med ukrudtsdug. I plantehullet suppleres med kokusmåtter og håndlugning.
Gårdens høns og ænder bidrager med at holde de grønne arealer mellem vinrækkerne, mens 2 svenske gårdhunde og et falkepar holder mosegrise væk.