Vores vine

Her kommer så beviset på, at man kan lave dansk vin i høj kvalitet. Nemlig vores forskellige aftapninger. Vi laver hovedsagelig hvide vine og rosé vine. Både som bordvine og mousserende vine..

Vinstil

Vores vine er generelt tørre vine og derfor meget velegnede til at nyde til god mad. Vinene er med en tydelig frugtkarakter, hvor de anvendte druer får lov at træde frem. Det giver de mest interessante vine.
Nogle af vinene gæres i ståltanke og glasballoner, mens andre vine gærer i egefade. Det giver meget forskellige vintyper, der enten kan udnyttes hver for sig til forskellige aftapninger – eller i blends, alt efter hvad der høstes af mængder og modenhedsgrader i hver enkelt sæson.
Vi eksperimenterer stadig og forsøger hvert år at opnå endnu bedre vine end sidste år. Derfor er de forskellige årgange som regel tydeligt forskellige. Vi er dog efterhånden ved at finde frem til nogle ‘signatur-vine’, som vi vi vil prøve at gentage år for år.

Vores vinmark er – på grund af dens fremragende beliggenhed på Fyn, tæt ved Storebæltskysten (Danmarks frugthave), og på grund af meget omhyggelig beskæring og pleje af løvvæggene for at opnå maximalt sol uden skygge – i stand til at levere meget flotte og modne druer næsten hvert eneste år. Det betyder, at vi ikke har brug for at manipulere vinen i vineriet med ekstra sukkertilsætning eller reduktion af syre. Det resulterer i naturligt balancerede og velsmagende vine.

Alle druerne til vores vine er naturligvis økologiske! Under vinfremstillingen tilsættes kun en nøje afmålt mængde sulfit for at beskytte vinen mod oxidering.

Reduceret plastik forbrug

I de seneste aftapninger, har vi tilstræbt at undgå unødvendigt pynte-plastik. Hætter og folie, der ikke har betydning for vinens opbevaring er fjernet.

En fadgæret rosé

Fra starten besluttede vi ikke at lave rødvin, da det er svært at lave noget virkelig velsmagende rødvin med de blå druer, der har mulighed for at modne i den danske klima. Derfor anvendes vores blå druer hovedsagelig til rosévin. Men da vi også selv kan lide en god rødvin en gang i mellem, laver vi ofte vores rosévine med lidt længere maceration på skindet inden presning, og ofte bliver vinene gæret på egefad. Herved opnås en meget elegant og kompleks rosévin, der sagtens kan nydes til kødretter, hvor man ellers ville have anvendt en let rødvin som f.eks. Pinot Noir.

I særlig flotte årgange laver vi dog også et mindre parti rødvin. Simpelthen for at eksperimentere med, hvor tæt man kan komme på at lave en acceptabel rødvin. Denne rødvin anvendes også som udgangspunkt for at lave hedvin af portvinstype. I fremtiden får vi forhåbentlig udviklet nogle nye druesorter, der kan løfte niveauet af dansk rødvin.

I 2021 tog vi springet fra hobby til erhverv og fik fødevaremyndighedernes godkendelse af vores nye vineri. Derfor er det kun vinene fra 2021 og frem, der er til salg. De ældre årgange er kun til eget brug og evt. vinsmagninger.

De forskellige aftapninger

Klik på billederne for en større udgave med flere info.

2023 kommer her:
De første bordvine tappes formentlig omkring Påske

Den røde og hvide ladeport

2023 Nytårsvinene:
Vi er ved at klargøre årets nytårsvine; de kommer til salg 1. december.
Det drejer sig om en ny årgang af
Dronningen (hvid, tør mousserende vin),
Rådhusklokken (hvid, halvtør mousserende vin), og en ny tilføjelse:
Miss Sophie. (rosé, tør mousserende vin)
Desuden en ny omgang ladeporte (hvid og rød)

Nærmere omtale og billeder følger…

2022 Lot #2: “Solaris Reservé”
Den nye aftapning af en vin svarende til 2021-4.
En fyldig og kompleks hvidvin, der er gæret på egefad.
Vinen er lavet på 100% solaris. Duft og smag af æble, citrus, blomster, melon og vanilie. En tør vin med frisk rank syre. En vin der går godt til mad.
Bør nydes afkølet pga sin relativt høje alkohol.

2022 Lot #1: “Cuvée Cottage”
Den nye aftapning af en vin svarende til 2021-2.
En frisk og blomsterduftende hvidvin, der ikke har været på egefad.
Vinen er blandet af 50% solaris og 50% muscaris.

2021 Lot #8: “Ladeporten”
En sød og fyldig hedvin, men med en nordisk lethed og frugtig karakter. Den er lagret et år på et lille ombygget portvinsfad. Vinen egner sig både til desserter eller til at blive nydt alene. Vinen er tappet på en halvflaske (37,5 cl) med skruelåg, så den passer bedre til et mindre selskab. UDSOLGT.

2021 Lot #7: “Rosé Reservé” 2. aftapning
En meget elegant og kompleks rosévin. Vinen er lagret på egefad.
Vinen er blandet af Bolero og Triumph dÁlsace.

2021 Lot #6-2: “Lundeborg Havgus”
En flot og festlig mousserende hvidvin, der er lagret 15 måneder på gæren efter flaskegæringen. Aroma i lighed med Lundeborg Bølgebrus, men den er mere afrundet og sødmefuld. Et godt glas før eller efter maden, eller måske til en bid ost?

2021 Lot #6: “Rådhusklokken”
En flot og festlig mousserende hvidvin, der er lagret 9 måneder på gæren efter flaskegæringen. Vinen er halvtør men i øvrigt samme vin som “Dronningen”. Med lidt mere sødme passer den bedre til kransekagen, når klokken slår 24. Godt Nytår!

2021 Lot #5-2: “Lundeborg Bølgebrus”
En flot og festlig mousserende hvidvin, der er lagret 15 måneder på gæren efter flaskegæringen. Det er en frisk frugtig mousserende vin med god syre. Et godt glas til sommerens brunch, forretter eller bare når lejligheden byder sig.

2021 Lot #5: “Dronningen”
En flot og festlig mousserende hvidvin, der er lagret 9 måneder på gæren efter flaskegæringen. Vinen er tør og frugtig og passer godt som velkomstdrik og kanapeer under dronningens nytårstale.

Solaris Reservé 2021

2021 Lot #4: “Solaris Reservé”
En fyldig og kompleks hvidvin, der er gæret på egefad.
Vinen er lavet på 100% solaris. Duft og smag af æble, citrus, blomster, melon og vanilie. En tør vin med frisk rank syre. En vin der går godt til mad.
Bør nydes afkølet pga sin relativt høje alkohol. – UDSOLGT

2021 Lot #3: “Rosé Reservé”
En meget elegant og kompleks rosévin. Vinen er gæret på egefad.
Vinen er blandet af Bolero og Triumph dÁlsace. – UDSOLGT

2021 Lot #2: “Cuvée Cottage”
En frisk og blomsterduftende hvidvin, der ikke har været på egefad.
Vinen er blandet af 50% solaris og 50% muscaris. – UDSOLGT

2021 Lot #1: “Nordisk Nouveau Rød”
En mousserende rødvin lavet v. hj. a. kulsyre maceration (ligesom Beaujolais Nouveau) efterfulgt af en hurtig andengæring på flaske (methode traditionelle), så vinen kunne være klar til nytår 2021. P.g.a. Corona blev det aflyst, og den er nu lagret et år og modnet flot. Vinen er halvtør og fungerer fint til mad som en rødvin med et twist.

Salg af vinene

De fleste af vinene kan købes på restauranten “Den Gule Cottage”, Klampenborg (link),
og hos vinbaren “Malt & Grape”, Aabenraa (link).
Desuden kan alle tilgængelige vine købes på vores hylde hos Købmanden i Lundeborg” (link)
eller i forbindelse med køb af økologisk lammekød på gården.

Vi er desværre ikke store nok til at drive en webshop, men da vi kommer fra forskellige dele af landet, kan man altid prøve at kontakte os. Email: kontakt@vrangbaekgaard.dk
Måske er det muligt at aftale et mødested, hvor vinen kan afhentes.